torsdag 2 oktober 2014

Symposium kring Interkulturell pedagogik 17-18 november 2014


Symposium kring Interkulturell pedagogik förlusten av empati som samhällsutmaning
HDK Göteborgs universitet 17 – 18 november 2014
Symposiet kring Interkulturell pedagogik – förlusten av empati som samhällsutmaning arrangeras av Bild och visuell kultur, eller bildlärarutbildningen vid Lärarprogrammet på Göteborgs universitet.
Symposiet är ett led i vår vilja att synliggöra skola i relation till kultur och samhälle, samt konstens och kulturens betydelse för lärande och utbildning. Framför allt vill vi lyfta fram problematiken kring de uppväxtvillkor som barn och unga ställs inför i ett mångfasetterat och mångkulturellt samhälle där intolerans, exkludering och främlingsfientlighet präglar en allt mer diversifierad samhällskontext. Med symposiet vill vi problematisera och ge deltagarna möjlighet att diskutera utbildning, konst och kultur liksom bildämnet och läraryrket utifrån etiska perspektiv. En viktig del av skolans värdegrund och därmed uppdraget med lärarutbildning är att förhålla sig öppen, inkluderande och kunna se lärande utifrån ett mångfaldsperspektiv. Detta är en fundamental etisk del av all utbildning.
Utbildningen ska förmedla och förankra respekt för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande demokratiska värderingar som det svenska samhället vilar på./…/Det svenska samhällets internationalisering och den växande rörligheten över nations­gränserna ställer höga krav på människors förmåga att leva med och inse de värden som ligger i en kulturell mångfald. (Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet, Lgr11 s. 7)
För att inte fastna i själva dialogen om mångfald är syftet med symposiet att presentera många olika exempel på ingångar till (samtids)konst, utbildning, det vetenskapliga ämnet pedagogik och läraryrket i praktiken på olika förskolor och skolor. Dagarna är indelade i tematiserade ingångar som omfattar Förskola, Forskning och utbildning, Skola och högskoleutbildning, Konst och kultur som behandlas i relation till frågor kring interkulturalitet och inkluderande arbetsformer.

Vad ingår i konferensen? Hur anmäler jag mig? Vad kostar det?
Symposiet pågår från måndagen den 17 november på Högskolan för Scen och Musik, HSM och på tisdagen den 18 på Högskolan för Design och Konsthantverk, HDK vid Konstnärliga fakulteten på Göteborgs universitet (Se program och karthänvisning nedan). Konferensen är uppdelad i två separata heldagar och man kan välja att delta en dag eller båda dagarna. I konferensen ingår deltagande och eftermiddagsfika. Lunch bekostar deltagarna själva.
Konferensen inleds på måndagen 17 november kl 09.00 i Konsertsalen på HSM och pågår till kl 17.30. Därefter bjuds deltagarna på buffé framåt kvällskvisten med mingel och underhållning. På måndagen finns 200 platser. Avgiften är differentierad:
-       Personal vid Göteborgs universitet: Anmälan är kostnadsfri men obligatorisk. Buffé 100 kr och betalas kontant mot kvitto.
-       Externa deltagare: Anmälningsavgiften är 500 kr inklusive buffé.

På tisdagen den 18 november fortsätter programmet med start kl 09.00 i Hörsalen på HDK. Konferensen avslutas kl 17.00. På tisdagen finns 90 platser. Avgiften är differentierad:
-       Personal vid Göteborgs universitet: Anmälan är kostnadsfri men obligatorisk.
-       Externa deltagare: Anmälningsavgiften är 150 kr.
Anmälan (och avanmälan) till konferensen görs till utbildningshandläggare Maria Nordqvist: maria.nordqvist@hdk.gu.se senast den 20 oktober. Meddela vilken/vilka av dagarna du deltar och ange Symposium Interkulturalitet i mailet.
Anmälningsavgift betalas in på bankgironummer: 5051-8646 i samband med anmälan för att bekräfta bokningen, ange ansvar 6300 verksamhet 106930.
Hjärtligt välkomna!
Enhetschef Tarja Karlsson Häikiö och lärarlaget Bild och visuell kultur.

Program 17– 18 november 2014
Måndag 17 november
Incheckning från 09.00 i HSM:s entré.

10.00   Välkomna! Invigning av dagarna.
Vi skapar stjärnor! Möte med 501:a legionen in a Galaxy far, far away…

Tarja Karlsson Häikiö, fil dr och forskare/enhetschef och Fredric Gunve, universitetsadjunkt/konstnär hälsar deltagarna välkomna och introducerar temat för Symposium kring Interkulturell pedagogik – förlusten av empati som samhällsutmaning.

10.30 – 12.30              Ingång: Förskola

Atelierista Teresia Junesten från förskoleområde Hässlegården i Borås visar film och berättar om temaarbete med barn i förskolan genom att problematisera Ont och gott genom mötet med en rymdvarelse.

Förskolechef Christina Hultin från förskoleområde Hässlegården i Borås berättar om arbetet med barn och familjer genom en inkluderande pedagogik och Föräldrasamverkan i socialt utsatta områden.

Pedagoger från Dimvädersgatans förskola i Biskopsgården, Västra Hisingen kommer att berätta om Hjärtprojektet som handlar om barns rätt till trygga platser och användandet av kulturella redskap i barnens återtagande av miljöer i det offentliga rummet i en våldsutsatt omgivning.
(Förskollärarna Marie Harris, Emmelie Rönnblad och Hanna Svärd.)

Förskolan Taikatahti, Uleåborg. Förskolechef och doktorand i pedagogik, Helsingfors universitet, Liisa Lohilahti berättar om arbetet med Empati som pedagogiskt verktyg i förskolan. (eng/sv)

Verksamhetschef Cristian Fabbi från förskoledistriktet Bassa Reggiana, Reggio Emilia i Italien, presenterar förskoleorganisationens arbete med vidgat deltagande för barn och familjer under titeln: Participatory strategies and civic activities in working with children and families in preschools. (eng/sv).

13.00 – 14.30              Lunch (egen bekostnad)

14.30 – 17.30              Ingång: Forskning och utbildning

Rasoul Nejadmehr, fil dr liberative education, London university/forskare Kultursekretariatet, Västra Götalandsregionen föreläser om Kognitivt motstånd; en kritisk introduktion till interkulturell pedagogik.

Girma Berhanu, docent i pedagogik, Göteborgs universitet berättar om vetenskapliggörandet av rasbiologisk forskning och rasifieringen i samhället under titeln Smart eller inte? Hur kulturella föreställningar om intelligens påverkar identitet och livsbanor.

Fika

Berit Larsson, fil dr genusvetenskap, Göteborgs universitet berättar om filosofen Hanna Arendt och hennes tankar under titeln: Vikten av empati och förståelse av det oförståeliga.

Diskussion i grupper.

18.00 – 23.00              Buffé, mingel och underhållning.
Studenter: Världsmusikerutbildningen/Världsmusikensemble.

Tisdag 18 november
09.00 – 12.00 inkl paus           Ingång: Skola och högskoleutbildning

Camilla Wu, universitetsadjunkt, Göteborgs universitet berättar om Nike Ungdom, ett inkluderingsprojekt för unga i Uddevalla med syfte att genom konstnärliga metoder motivera ungdomar att fortsätta sina studier.

Pia Wretlind, projektledare Västra Götalandsregionen, berättar om ett samverkansprojekt mellan kulturen i Skövde kommun, Kultur i Väst och elever från Kavelbrogymnasiets Introduktionsprogram (IM) under titeln: Du vill inte veta. På IM går elever som ej nått behörighet till nationellt program i gymnasiet samt nyanlända svenskar.

Feiwel Kupferberg, professor i pedagogik, Malmö högskola, berättar om lärarutbildning, lärarrollen och konstnärligt skapande under temat: Kreativitetsregimer och konstpedagogik i hybridmoderniteten.

Diskussion i grupper.

12.00 – 13.30              Lunch (egen bekostnad)

13.30 – ca 17.00                      Ingång: Konst och kultur

Fredric Gunve, universitetsadjunkt och konstnär, Göteborgs universitet och Elisabeth Belgrano, forskare och artist, som förestår Fakultetskollegiet för performance och performativitet genomför en performance, Intron – tillblivelse och bortblivelse; ett intra-aktivt perspektiv på konst i undervisning.

Fika

Zafire Vrba och Johanna Gustavsson, samtidskonstnärer, pedagoger och aktivister gör en avslutande workshop med deltagarna under temat: Interkulturell pedagogik och empati som samhällsutmaning.

Onsdag 19 november
Frivilligt erbjudande:
10.00 – 12.00  Att teckna är stort. Pia Wretlind. Hörsalen, HDK.

I samband med dagarna erbjuds de som har möjlighet att lyssna till en föreläsning på onsdag den 19 november kl 10-12 i Hörsalen på HDK: Att teckna är stort. Pia Wretlind är projektledare för KLIV (Kultur och lärande i vardagen) i Västra Götalandsregionen och kommer att berätta om projektet som är ett samarbete med Nordiska Akvarellmuséet och där konstnärer samarbetat med elever och lärare i skolor med teckning på olika sätt. Bildlärarutbildningen har varit representerad i referensgruppen till projektet. Akvarellmuséet har gett ut följande publikation om projektet: Att teckna är stort – om tecknandets möjligheter och kraft (2014). Nordiska Akvarellmuséet.

Kort presentation av värdinstitutionen och värdkollegiet.
HDK, Högskolan för Design och Konsthantverk är en av tre institutioner vid Konstnärliga fakulteten tillsammans Högskolan för Scen och Musik samt Akademin Valand. På HDK kan man utbilda sig i design och konsthantverk på både kandidat- och masternivå. Här finns också bild- och slöjdlärarutbildningar inom lärarprogrammet.
HSM och HDK ligger vid Avenyn i Göteborg. Adressen till HSM är Fågelsången 1, nära Näckrosdammen snett bakom Konstmuséet. Karta, se hemsida: www.hsm.gu.se eller länk: http://www.hsm.gu.se/Kontakt/?showMap=true&mapAlias=6120&keepArticle=true&mapTitle=H%F6gskolan+f%F6r+scen+och+musik
HDK ligger på gångavstånd från HSM, på Kristinelundsgatan 6 – 8, vid Avenyn. Karta, se hemsida: www.hdk.gu.se eller länk: http://content.kartena.se/viewer/Default.aspx?customerId=4&category=22&id=150&all=1
Bild och visuell kultur (BVK) vid Lärarprogrammet, Göteborgs universitet, finns sedan 2003 på HDK. Bildlärarutbildningen utgör en del av kollegiet Visuell och materiell kultur tillsammans med slöjdlärarutbildningen. Studier vid bildlärarutbildningen omfattar ämnesdidaktik, ämnesteori och konstnärlig gestaltning jämte verksamhetsförlagd utbildning. Inriktningen har valt att basera sin profil på begreppet visuell kultur, då inriktningen aktivt vill delta i omkonstruktionen av bildämnet och bildpedagogik utifrån ett fält som idag kan definieras som del av fältet visual studies. Utgångspunkten återfinns i en undervisning där ett modernt konstbegrepp problematiseras utifrån bland annat radikal estetik och samtidskonst i relation till skola, kultur och samhälle. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar